Apa itu Omega-3?
Omega-3 (EPA
& DHA) adalah sejenis asid lemak yang penting yang diperlukan untuk
kesihatan manusia. Memandangkan ia tidak dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh
badan kita, maka kita perlu mendapatkannya melalui diet atau pengambilan
supplemen. Asid lemak Omega-3 ini sangat penting dalam perkembangan dan fungsi
otak yang sihat, juga untuk keseluruhan proses perkembangan dan tumbesaran
manusia. Selain itu asid lemak Omega-3 ini dapat menyokong kesihatan jantung,
mata dan fungsi sendi.
Menyokong
Kesihatan Jantung
Peranan penting
asid lemak Omega-3 dalam kesihatan jantung tidak dapat disangkal lagi. Menerusi
satu kajian yang belum konklusif menunjukkan bahawa pengambilan EPA dan DHA di
dalam asid lemak Omega-3 mampu mengurangkan risiko penyakit jantung termasuk
mengekalkan kolesterol baik dan tahap tekanan darah normal.
Menggalakkan
Fungsi Otak yang Sihat
Asid lemak
Omega-3 merupakan struktur bagi komponen sel-sel pada sistem saraf pusat dan
juga nutrient terpenting bagi perkembangan otak yang sihat. DHA pula merupakan
asas asid lemak Omega-3 bagi perkembangan otak, sistem saraf dan mata
terutamanya kepada bayi. Bagi orang dewasa pula, terdapat kajian yang menyatakan
minyak ikan mempunyai hubungkaitan dalam meningkatkan daya ingatan, mengingat
kisah lampau dan daya tumpuan.
Menyokong
Fungsi Sendi Sihat
Asid Lemak
Omega-3 juga dapat menyokong dalam kesihatan fungsi sendi dan pergerakan tubuh.
Apabila sesendi bergeser, asid lemak Omega-3 boleh diumpamakan sebagai minyak
pelincir bagi membantu mereka bergerak secara bebas.
Khasiat dan Kebaikan Omega Guard Shaklee?
Omega Guard Shaklee merupakan supplemen pemakanan yang mengandungi minyak ikan. Bagi setiap
satu hidangan Omega Guard Shaklee memberikan 1000mg asid lemak Omega-3 termasuk
DHA dan EPA. Omega Guard merupakan minyak ikan terbaik di dunia. Ia diekstrak
dari ikan laut sejuk di perairan negara Jepun. Omega Guard Shaklee merupakan
minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian spectrum penuh 7
asid lemak Omega-3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA dan banyak lagi.
Ikan laut dalam
kaya dengan Omega-3 namun ia sarat dengan merkuri dan PCB ekoran dari
pencemaran laut. Namun, Omega Guard Shaklee dihasilkan menggunakan kaedah Ultra
Tulen dan berkualiti tinggi melalui satu proses penyulingan proprietari molekul
pelbagai peringkat bagi memekatkan asid lemak Omega-3 tulen yang berkhasiat
sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya lain seperti merkuri dan plumbum
yang terdapat di dalam kebanyakan ikan.
Kenapa Ikan Laut Dalam digunakan?
Pada tahun 1970, seorang saintis Amerika iaitu pemenang Nobel Price telah menemui satu rahsia mengenai penduduk Eskimo yang hidup dalam persekitaran yang berbeza tetapi mempunyai tahap kesihatan yang berbeza.
Orang Eskimo yang hidup di Greenland, Denmark yang bekerja sebagai
nelayan tidak menghidapi masalah sakit jantung, lelah, tekanan darah tinggi dan
kencing manis. Manakala kaum Eskimo yang menetap di Amerika Utara yang bekerja
sebagai pemburu dan makanan utama mereka ialah daging yang mengandungi
kolesterol menghidapi banyak masalah kesihatan yang berkaitan dengan jantung.
Penyelidikan
lanjut mengenai ikan air laut sejuk menujukkan ikan dari air laut mengandungi
asid lemak tidak tepu yang sangat tinggi iaitu EPA dan HAD yang boleh
merendahkan lemak dalam darah, menurunkan pengumpulan platlet darah dan
melambatkan pembentukan thrombus, merawat penyakit lelah dan alahan kulit
dengan berkesan.
Siapa yang perlukan Omega-3 ini? Semua peringkat umur dari 1 tahun dan ke atas..Juga disarankan untuk ibu mengandung dan menyusu.
Untuk keterangan lanjut mengenai produk dan konsultasi PERCUMA,
hubungi:
H/P: 019-313 2413 (Anis)
Email: vitaminkesihatan@gmail.com
Pages: Vitamin Online Shop
Tiada ulasan:
Catat Ulasan