Mengenal Soya yang Selamat

Masa kini ramai juga yang takut untuk minum air kacang soya kerana ada juga artikel yang menulis bahanya air kacang soya ni. Bagi penggemar-penggemar soya mereka rasa khuatir adakah soya yang mereka minum selamat?

Bagi penggemar soya, anda tidak perlu risau atau khuatir, ini adalah kerana tidak semua soya yang ada di pasaran TIDAK SELAMAT. Jadi, anda perlulah mengetahui beberapa kriteria untuk anda jadikan panduan sebelum anda membeli soya yang SELAMAT diminum.

Jom kita tengok apakah ciri-ciri yang perlu diambil kira sebelum anda membelinya.

  • Adakah ia ditanam secara organik?
  • Tidak menjalani proses genetik (Bukan GMO)?
  • Adakah mengandungi 9 asid amino penting?
  • Dalam proses pembuatan untuk menghasilkan soya yang mengasingkan, kepingan soya dihancurkan dan dibasuh dengan air, bukan alkohol?
  • Adakah bahan anti-thyroid/anti-pertumbuhan disingkirkan?
  • Adakah diproses tanpa haba?
  • Adakah ditambah dengan kalsium? (ketika minyak dikeluarkan, ia menjadi makanan berasid – dineutralkan bila kalsium ditambah)?
Sekiranya anda mendapati semuanya atau kebanyakannya TIDAK, maka inilah masanya untuk anda mendapatkan minuman soya yang terjamin dengan ciri-ciri di atas.

Kenapa perlu mengambil kira semua yang dinyatakan di atas?


KACANG SOYA TIDAK ORGANIK (menggunakan baja kimia, pestisid, etc) – mengandungi khasiat yang rendah tapi tinggi nitrat. Kandungan nitrat yang tinggi membawa risiko KANSER!!!

KACANG SOYA GMO lebih murah untuk menghasilkannya, dan lebih berisiko kepada kesihatan pengguna kerana ia menghasilkan toksin!

9 ASID AMINO  adalah penting untuk proses penghasilan hormon, antibodi dan enzim. Kekurangan asid amino perlu ini menjadikan tubuh kita kurang berkesan untuk menjalankan proses-proses penting dalam tubuh.

KACANG SOYA DIPROSES DENGAN ALKOHOL akan mengurangkan kadar isoflavone hingga 88%! Isoflavone adalah bahan yang mengurangkan risiko kanser. Ia juga penting dalam tindakan hormon dan jisim tulang.

BAHAN ANTI-TIROID & ANTI-PERTUMBUHAN, menyebabkan fungsi tubuh terganggu dalam meningkatkan risiko kanser.

KACANG SOYA YANG DIPANASKAN akan merosakkan kandungan proteinnya!

KACANG SOYA YANG DIPROSES (DIBUANG MINYAKNYA) akan menjadi berasid. Kalsium yang ditambahkan akan menjadikannya neutral semula.

Jadi, bagi penggemar soya, anda tidak perlu risau untuk meminumnya lagi kerana yang penting anda perlulah mencari soya yang selamat. Jadilah pengguna yang bijak. Jangan biarkan diri anda berada dalam risiko yang berbahaya.

Jom minum soya!!! dapatkan yang terbaik untuk kesihatan dan mada depan anda.Jom dapatkan soya yang HOT di pasaran sekarang ni..Baik juga untuk kulit serta bagus untuk ibu-ibu yang menyusu. Boleh tengok khasiatnya di entry saya sebelum ni Hubungi saya segera dengan tawaran harga yang istimewa dari saya.


*Credit to Mommy Lyna

Untuk keterangan lanjut mengenai produk, hubungi:
H/P: 019-313 2413 (Anis)
Email: vitaminkesihatan@gmail.com

1 ulasan:

  1. salam kenal singgah sini.. jemput komen entri jahat saya http://uwaisaminin.blogspot.com/2012/12/car

    BalasPadam