Anda suka makan epal? Tak kisahlah epal hijau atau merah. Kebanyakan orang yang bediet sinonim dengan amalan memakan epal hijau untuk membantu menurunkan berat badan. Anda pernah dengar ungkapan ni "an apple a day keep the doctor away"? Tahukah anda khasiat disebalik sebiji epal yang antaranya mampu untuk memperbaiki paras kolesterol anda?
Kandungan serat dalam epal merah sekitar 2 gram per 100 gram bahan. Epal merah
mengandung serat yang larut dalam air, asam organik, dan kalium. Epal merah
berkhasiat untuk menstabilkan tekanan darah. Kulitnya mengandung pektin
(termasuk serat makanan yang larut dalam makanan) yang berfungsi sebagai
pembersih racun dari dalam tubuh, menyerap kelebihan air dalam usus,
memperlunak feses, membantu menghalangi karies gigi dan gusi), menurunkan kadar
kolesterol, dan meningkatkan HDL (high density lipoprotein)
Quercetin dalam epal berperanan sebagai anti kanser karena dapat memberikan kesan perlindungan dalam melawan melawan. Quercetin juga boleh digunakan untuk melindungi oksidasi lemak sehingga dapat melindungi hati terhadap kerosakan oksidatif. Epal juga mengandungi catechin yang berfungsi untuk mencegah pembentukan tumor usus dan melambatkan serangan tumor, memperkuat ginjal, membantu menurunkan berat badan (kerana ia boleh mengurangi nafsu makan), menstabilkan gula darah, serat baik untuk terapi kecantikan.
INFO EPAL HIJAU
Epal hijau mengandungi zat besi, magnesium, potasium, kalsium, soldium, vitamin C, vitamin A dan vitamin B serta merupakan sumber serat yang mudah larut. Kita digalakkan memakan epal bersama dengan kulitnya kerana sebahagian kandungan vitamin C terletak di bawah kulitnya.
Epal hijau boleh membantu mencegah:
- Pembinaan kolesterol dalam dinding salur darah.
- Mengurangkan risiko penyakit jantung.
- Membantu kesihatan membran paru-paru.
- Membantu kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia (boron) pada mineral tulang.
- Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolesterol darah.
- Membantu mengekalkan berat badan.
- Mengurangkan tekanan penyakit asma.
- Mengurangkan risiko barah.
Zat fitokimia di dalam epal akan berfungsi sebagai
antioksida yg melawan kolesterol jahat (LDL, low density lipoprotein), yg
berpotensi menyumbat pembuluh darah. Ini kerana antioksida yg terkandung di
dalamnya akan mencegah kerosakan sel-sel atau jaringan pembuluh darah. Pada
masa yg sama antioksida akan meningkatkan kolesterol baik (HDL – High Density
Lipoprotein), yg bermanfaat utk mencegah penyakit jantung dan pembuluh darah.
Tidak hanya itu, kandungan Pektin (Serat larut yg terkandung dalam buah-buahan
dan sayuran), telah terbukti mampu menurunkan kadar kadar kolesterol di dalam
darah.
Sebuah penelitian membuktikan dalam epal terdapat asid D-glucaric
yg mampu mengurangkan kolesterol sehingga 35%. Sebuah kajian di Finland tahun
1996 membuktikan zat fitokimia dapat mengelakkan seseorang terkena serangan
penyakit. Selain itu, zat fitokimia yg terdapat pada kulit epal ini, menurut
sebuah penelitian di Cornell University Amerika Syarikat, bermanfaat
mengelakkan pertumbuhan sel kanser usus sebanyak 43 peratus.
Bagi anda yang mempunyai masalah sembelit, anda boleh mencuba mengisar sebiji epal dan juga sedari dan minumlah setiap pagi sebelum sarapan. Ia juga dapat mengeluarkan toksin secara semulajadi dari tubuh badan. Bahkan ia juga dapat meredakan masalah cirit birit.
Selain itu, menurut kajian, epal hijau dapat membantu tubuh wanita
mempertahankan kadar estrogen pada saat menopouse. Gangguan penyakit saat
menopouse seperti ancaman penyakit jantung atau kerapuhan tulang kerana
rembesan hormon estrogen yg berkurangan boleh di cegah dengan zat yg terdapat
dalam buah epal terutamanya epal hijau.
Jom kita berubah kepada hidup yang lebih sihat dan bebas daripada kolesterol. Perbaiki paras kolesterol anda hari ini dengan mengamalkan sebiji epal setiap pagi...
Untuk mengetahui produk shaklee yang boleh mengawal kolesterol anda?Hubungi:-
SMS/Call/WhatsApp: 019-313 2413
(Anis)
Email: vitaminkesihatan@gmail.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan