Daftar Ahli Shaklee

Basic H Shaklee 1001 Kegunaan

Sekerang ni dah ramai rakyat Malaysia berkesedaran untuk menggunakan produk yang berasaskan organik. Tak kiralah dari segi makanan ataupun juga dalam bahan-bahan cucian seperti sabun.

Shaklee juga mempunyai produk pencuci serbaguna yang dibuat daripada bahan organic. Jadi sudah tentulah tidak mengandungi toksid fosfat dan sebagainya. Saya juga pengguna pencuci serbaguna ini iaitu Basic H Shaklee.

Dah nama pun serbaguna, jadi memanglah Basic H Shaklee ni mempunyai 1001 kegunaan..Jadi mari kita tengok apa yang istimewanya Basic H Shaklee ni.

Sebagai pencuci

·          Cuci tandas, cuci lantai, cuci dinding, cuci pinggan

·         Cuci kesan gris dan minyak

·         Rendam baju especially baju baby. Rendam 4-5 hari pun tak berbau


Merendam sayur dan buah

·         Bukan sahaja memisahkan bendasing dari sayur/buah, tapi juga meneutralkan pestisid dan pengawet yang digunakan terhadap sayuran/buah tersebut


Kegunaan keluarga

·         Ubat ulser mulut. Celupkan basic-H menggunakan putik kapas dan letakkan pada bahagian ulser.

·         Memandikan bayi dan kanak-kanak (thanks to Ibu Kauthar).

·         Ubat gigi. Titikkan 2-3 titik Basic-H ke atas berus gigi dan berus seperti biasa.

·         Untuk jerlum/sponging semasa demam. Saya juga gunakan bila anak2 mula rasa ‘dedar’ (nak mula demam) dan beri satu sudu air Musoffa. Alhamdulillah suhu badan akan turun (not advisable kalau dah strike to 38 degree).

·         Mandikan anak2 dengan Basic-H untuk menghalang gigitan nyamuk (thanks to Ibu Kauthar).

·         Sebagai pencuci tangan.

·         Digunakan kepada anak-anak yang menghidap ekzema


Berkebun (gardening)

·         Air siraman tumbuh-tumbuhan yang ‘berkhasiat’. Titiskan beberapa titik ke dalam botol spray yang diisi air biasa dan spray ke pangkal pokok-pokok di taman.

·         Sebagai penghalau serangga perosak. Sama seperti cara di atas cuma sembur ke bahagian batang dan daun.

·         Basuh tangan dengan Basic-H sebelum memulakan kerja berkebun.


Kegunaan rumah

Menghilangkan bau busuk ikan. Cuma spray saja ke dalam tong ikan.

Titikkan setitis ke dalam seterika stim bagi menjaga kebersihan bahagian dalamnya.

Membersihkan kesan getah/gula2 getah.


Mencuci cloth diapers dan cloth pad

·         Rendam CD dan CP dengan Basic-H, pasti mudah menghilangkan kesan kotoran 


* Basic-H adalah double concentrated, jadi kena dilute atau larutkan dalam air terlebih dahulu.

credit to: Mommy Lyna


Sebenarnya, banyak lagi kegunaannya. Tak kisahlah nak guna untuk tujuan apa..sebabnya ia SELAMAT digunakan kerana ia diperbuat daripada bahan berasaskan organic..


Jom jadikan Basic H ni sebagai benda yang basic yang patut ada dalam rumah anda. Harganya Taklah mahal mana pun..Hanya RM46 utk 16oz dan tahan lama kerana hanya sedikit sahaja diperlukan untuk sebarang cucian..


Untuk keterangan lanjut mengenai produk, hubungi:

SMS/Call/WhatsApp: 019-313 2413 (Anis)
Email: vitaminkesihatan@gmail.com
FB: Anis Suziana Ahmad                                                  

No comments:

Post a Comment

Daftar Keahlian