- Makan bijirin dan kekacang secukupnya
Bijirin merupakan sumber tenaga yang utama. Bijirin juga kaya
dengan serat terutamanya bijirin atau hasil bijirin mil penuh.
Contoh bijirin dan hasil bijirin adalah nasi, roti, mi dan
mihun.
Kekacang merupakan sumber serat yang baik. Ianya juga kaya
dengan protin dan mempunyai kandungan lemak yang rendah.
Contoh kekacang adalah kacang soya, kacang pis dan kacang
dhal.
|
- Makan lebih buah-buahan dan
sayur-sayuran
Kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi lemak
yang rendah dan membekalkan pelbagai jenis zat seperti vitamin
A, vitamin C, asid folik, zat besi dan kalsium yang kesemuanya
penting untuk kesihatan. Sayur-sayuran dan buah-buahan juga
kaya dengan serat. Pengambilan makanan yang tinggi kandungan
serat adalah penting untuk melawaskan pembuangan najis dan
dapat membantu mencegah penyakit sembelit yang kronik, buasir
dan penyakit usus (diverticular diseases). Serat juga dapat
membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, diabetes dan
beberapa jenis kanser.
|
- Imbangkan pengambilan makanan dengan
aktiviti fizikal
Aktiviti fizikal dapat membantu badan anda membakar kalori
yang berlebihan daripada makanan. Ianya dapat membantu
mengawal berat badan. Jika berat badan berlebihan, kurangkan
pengambilan makanan dan tingkatkan aktiviti fizikal.
|
- Pilih makanan yang rendah lemak dan
kolesterol
Lemak adalah sumber tenaga yang baik dan diperlukan untuk
membantu menyerap vitamin-vitamin larut lemak, iaitu vitamin
A, D, E dan K. Ia juga melazatkan makanan dan dapat
memperbaiki tekstur makanan. Lemak yang berlebihan daripada
makanan akan disimpan di dalam badan sebagai lemak badan.
Kehadiran lemak badan ini akan menyebabkan berat badan anda
bertambah. Lemak yang berlebihan meningkatkan risiko penyakit
jantung koronari, strok, obesiti dan masalah-masalah kesihatan
yang lain.
|
- Kurangkan pengambilan garam dan gula
Kebanyakan makanan yang diawet dan diproses mempunyai
kandungan garam dan gula dan lebihkan makanan segar. Jika
menggunakan kicap atau sebarang sos, garam tidak perlu
ditambah di dalam masakan. Rasalah makanan terlebih dahulu
sebelum menambah garam. Kurangkan juga penggunaan gula dalam
penyediaan minuman dan kuih muih.
|
- Minum sekurang-kurangnya enam hingga
lapan gelas air sehari
Air adalah penting untuk fungsi fisiologi di dalam badan,
mengawal suhu badan dan mengeluarkan bahan sisa dari badan.
Air diperlukan untuk menggantikan cecair tubuh yang hilang,
terutamanya jika kita melibatkan diri dalam aktiviti fizikal.
Minumlah air sebanyak enam hingga lapan gelas sehari. Dan
dalam keadaan-keadaan tertentu seperti bekerja di dalam bilik
berhawa dingin, minumlah air dengan banyak walaupun tidak
merasa dahaga.
|
|
Tiada ulasan:
Catat Ulasan